Vervolg van Cuba reis voorbeeld pagina 1 Terug naar pagina 1

 Privé transfer Playa Larga – Trinidad
Je wordt per privé transfer van Playa Larga naar Trinidad gebracht.

Aankomst in Trinidad
Je komt aan in Trinidad, waar je zelf naar je casa wandelt in het centrum van de stad. Trinidad is een romantisch stukje Cuba met klinkerstraten, koloniale huizen, aanstekelijke muziek die uit openstaande ramen klinkt en paardenkarren die het straatbeeld bepalen. Nergens krijg je zo’n typisch Cubagevoel als hier. Rond de centrale Plaza Mayor liggen veel bezienswaardigheden. Zoals het gele San Francisco klooster met klokkentoren dat als het symbool van de stad geldt en het Museo Romántico (ma. gesloten, CUC 1,- entree) wat het ‘mooiste huis van Trinidad’ wordt genoemd.  ’s Avonds leidt de muziek die op straat te horen is vanzelf naar gezelligheid.

Dag 10:
Extra dag in Trinidad
Dag 11: Bici-taxi excursie ‘het lokale leven op Cuba’
Met een reisgids onder je arm zul je merken dat je het knusse centrum van Trinidad gemakkelijk verkent. Het is in Cuba echter een stuk lastiger om iets mee te krijgen van het lokale leven. Wij nemen je vandaag mee voor een toer achter de gekleurde klinkerstraatjes van Trinidad. Een lokale gids brengt je in een bici-taxi naar de buitenwijken van het stadje en stopt op plekken waar je normaal gesproken aan voorbij gaat (niet mogelijk op zondag). Zo rijdt hij langs basis- en middelbare scholen, tabaks- en sigarenfabrieken, een wasserij, lokale verkooppunten van vers fruit en een keramiekwerkplaats. De rest van de dag heb je de tijd om het centrum van Trinidad te verkennen.Vanaf 16:00 uur gaan de dagtoeristen terug naar hun resorts aan de kust en beginnen live bands op terrasjes, pleinen, in cafés en zelfs gewoon op straat te spelen. Loop tegen de avond de trappen van het Plaza Mayor op richting de Casa de la Musica. De kans bestaat dat je hier nooit aankomt. Op de trappen zitten vaak mensen gezellig te kletsen met een canchanchara, de locale drank in de hand. Bandjes komen erbij staan, beginnen te spelen en iedereen begint spontaan te dansen. De Cubanen hebben muziek en dansen in hun bloed en hier maak je het mee zonder dat het ‘georganiseerd’ is.
Dag 12: Vertrek uit Trinidad
Je neemt afscheid van Trinidad en vervolgt je reis.

Bus Trinidad – Camaguey (5,5 uur) Vandaag vroeg op, om acht uur gaat de bus over een mooie route naar Camaguey. Het eerste deel kom je door de Valle de Ingenios, pittoresk met stille dorpjes en rietvelden. Hoe dichter je bij Camaguey komt, hoe meer het landschap verandert in een soort Texas met ranches, cowboys, grazend vee en geiten op de weg.

Aankomst Camaguey Komend uit Trinidad is het effectief vijf uur rijden naar Camaguey, maar onderweg stop je waarschijnlijk nog in de Valle de los Ingenios en lunch je wellicht in Sancti Spiritus. Je komt dan aan het eind van de dag in de stad aan.
Vanuit Santiago passeer je op weg naar Camaguey eerst het grootste gebergte van Cuba, de Sierra Maestra. Daarna rijd je door de heuvelachtige provincie Granma voor je gevoel dwars door mais- en suikerrietvelden heen. Het laatste deel van de rit is vlak en landelijk, vol authentieke dorpjes, veeboerderijen en her en der een boertje te paard op weg naar huis.

Camaguey heeft een onlogische stadsindeling en de straten zijn één-richting en kronkelig. Een leuke eerste indruk van de stad krijg je als je je voor 1 CUC naar je hotel laat leiden door een jongen die op de fiets voor je uit crost; onderwijl steeds fanatiek achterom kijkend of je hem nog wel volgt.

Dag 13: Camaguey, verblijf
Wanneer je een rustig dagje wilt, maak dan een wandeling door het oude centrum, het is ideaal wandelgebied met veel koloniale gebouwen met binnenplaatsen vol bougainvilles en andere planten. Plaza San Juan de Dios is een met keien geplaveid plein met huisjes en een kerkje, daterend uit de 18e eeuw. In de buurt vind je een lokale markt om over te struinen en smalle, stille straten.Er zijn weinig toeristen en Camagueyanen gaan graag met je in gesprek. Doe je dat, dan vind je jezelf ineens met een lokaal biertje in de hand aan de bar, luisterend naar een trotse man of vrouw die je graag over hun leven hier vertelt. Voor je het weet is het avond en sta je in de barretjes nog meer goedkoop lokaal bier en lokale rum te proberen.

Heb je zin om de natuur in te gaan, vertrek dan om ca. 9:30 uur naar de Rancho El Belen. Deze boerderij ligt in de Sierra del Chorrillo, een beschermd natuurgebied wat voornamelijk uit vlak landschap bestaat met wat kleine heuvels. De provincie Camaguey is warmer en droger vergeleken met de rest van Cuba. De weg naar El Belen is platteland Cuba op zijn mooist. Ossenkarren, kinderen die in uniform naar school gaan, geiten op de weg, man op de bok van paard en wagen, je blijft genieten.

Na het pittoreske dorpje Najasa sla je linksaf richting de poort die toegang geeft tot de ranch. Dan volgt nog een kwartier hobbelen over een onverharde weg die volledig in bezit lijkt te worden genomen door de omliggende bossen. Eenmaal aangekomen bij de ranch kun je in de stallen stieren, herten en raspaarden zien zoals wij ze kennen, groot en bruin. Helaas is de ranch niet altijd open en bestaat de kans dat als je er aankomt hij gesloten is, vraag er even naar bij de receptie van het hotel.

Dag 14: Vertrek Camaguey
Je neemt afscheid van Camaguey en vervolgt je reis.

Bus Camaguey – Santiago (circa 7 uur)
Na je ontbijt reis je met de bus verder oostwaarts, je doorkruist vandaag maar liefst vier provincies. Het veeteeltgebied van Camaguey heeft z’n uitlopers in de kleinste provincie, Las Tunas. Daarna kom je door eindeloze maïsvelden in de provincie Granma. In de verte zie je de toppen van de Sierra Maestra bergen. Ga er eens goed voor zitten en geniet van het uitzicht. Het busstation van Santiago ligt buiten het centrum van de stad. Je neemt hier zelf een taxi naar je casa particular in het centrum

Aankomst in Santiago de Cuba
Santiago staat als tweede stad van Cuba bekend als bakermat van de Cubaanse muziek, omdat het de geboortestad is van de Cubaanse rumba, son, conga en salsa. De muziek is hier echter niet prominenter aanwezig dan in andere steden. Het is dan ook juist de authenticiteit van de stad, Santiago de Cuba is minder gerenoveerd dan het toeristische Havana, de bewogen geschiedenis maakt de stad een mooie toevoeging aan de reis door Cuba.

Dag 15: Vrije dag in Santiago
Ga op eigen gelegenheid de stad in. Het plein ‘Parque Céspedes’ wordt omringd door een aantal historische gebouwen. Achter het plein ligt het bekende Bacardí museum (opgericht door Emilio Bacardí, het brein achter het rum merk) met een ruime collectie schilderijen en voorwerpen uit de tijd van de Spaanse verovering tot aan de onafhankelijkheidsoorlogen. Verwachtte je bij dit museum eigenlijk iets te leren over de Cubaanse rum, dan kun je nog doorlopen naar het echte Museo del Ron, een straat verder. De Moncada kazerne is ook de moeite waard, hier deed Fidel een inval op 26 juli 1953. De aanval mislukte, maar legde wel een basis voor de Cubaanse revolutie. De voormalige kazerne vormt nu een museum over de geschiedenis van Cuba en de revolutieopstand uit de jaren vijftig. Niet àlle bezienswaardigheden liggen in het centrum.
Dag 16: Vertrek uit Santiago de Cuba
Je neemt afscheid van Santiago en vervolgt je reis.

Bus Santiago – Baracoa (circa 4.5 uur)
Vandaag sta je weer vroeg op, want om 08:00 uur vertrekt de bus richting Baracoa. Wij vonden dit de mooiste rit van onze reis. Je rijdt eerst door de uitlopers van de Sierra Maestra naar Guantanamo, waar je stopt om even de benen te strekken en eventueel iets voor de lunch in te slaan.

Aankomst in Baracoa
Baracoa in Oost-Cuba is een tropische oase van rust voor of na je verblijf in levendig Santiago. Omdat er geen weg was bleef Baracoa lang afgesloten van de buitenwereld. Rondom Baracoa liggen allerlei natuurwonderen; één daarvan is het jongste maar nu al best beschermde nationale park van Cuba, Humboldt. Om deze omgeving optimaal te kunnen ontdekken, raden we een wandelexcursie met gids aan.

Bij aankomst in Baracoa ga je op eigen houtje naar je accommodatie. Het dagelijks leven van de Cubanen kun je gadeslaan in het straatje waar je verblijft, het centrum is op loopafstand en contact met de mensen is snel gemaakt. Als je ’s avonds met de stadsbewoners een lokaal biertje hebt gedronken, kom je daarna weer ‘thuis’ in je casa.

Dag 17: Op ontdekkingstocht door Baracoa

Ga op deze dag naar het beschermde Humboldt National park, waar je wandelt door kokos- en bananenplantages en door riviertjes diep het regenwoud in kunt waden. De gids legt uit over het planten- en dierenleven en laat je, afhankelijk van het seizoen, exotische vruchten proeven. Enige tegenligger hier is de ossenkar met kokosnoten. Tijdens de wandeling kom je bij een waterval midden in de jungle, neem badkleding mee, je kunt hier zwemmen. Ook varen over de Toa rivier, wandelen bij het indrukwekkende Yumuri ravijn of fietsen naar de Yunque tafelberg zijn leuke opties. Check wel van te voren de weersomstandigheden, het kan bij regen een behoorlijk modderig avontuur worden. Ook vertrekt er elke dag een bus (€ 5,- p.p.) naar het nabij gelegen Maguana strand. Een lokaal, ruig strand, waar je ook goed kunt snorkelen.

Dag 18: Vertrek uit Baracoa
Je neemt afscheid van Baracoa en vervolgt je reis.

Privé transfer Baracoa – Playa Pesquero (circa 7 uur)
Je wordt bij je casa in Baracoa opgehaald en naar Playa Pesquero gebracht. De rit duurt ongeveer zeven uur.

Aankomst in Playa Pesquero
Een perfecte afsluiting van je reis is een mini strandvakantie op Cuba aan de Caribische zee. Geniet van de zon, een helderblauwe zee en een hagelwit strand. Bij Holguin liggen vier baaien met stranden die tezamen de Costa Verde heten. Guardalavaca is de bekendste baai en daarmee ook de drukste. Playa Pesquero is wat rustiger en daarom vonden wij dit een fijne plek om na de rondreis even te relaxen. Aan de baai van Playa Pesquero liggen drie resorts. Tijdens een strandwandeling kom je langs alle drie; de stranden zijn vrij toegankelijk.

Dag 19: Luieren aan het strand
De komende dagen staat er niet anders op het programma dan luieren; kijk je Cuba foto’s nog eens terug aan het strand, drink een mojito onder de parasol of maak een zeiltocht op zee. Wil je toch wat meer actie, dan kun je het natuurpark Bahia de Naranjo bezoeken. Dit park is alleen toegankelijk per boot en vooral interessant vanwege de mogelijkheid om er met dolfijnen te zwemmen. Je kunt ook op de foto met de big old grumpy zeeleeuw die volgens een legende de plek zelf uitgekozen heeft en ook niet meer weg wil. De excursie kost circa CUC 45,- en je kunt deze boeken via het hotel.
Dag 20: Vrije dag in Playa Pesquero
Ook deze dag ben je vrij om bij te komen van je reis. Ga zonnen aan het strand of ontdek de omgeving. Op 7 kilometer van Guardalavaca ligt het openluchtmuseum El Chorro de Maita. Hier vind je de grootste archeologische site van de Caribische wereld met graven van zowel de inheemse bevolking (waarschijnlijk Taino-indianen) en Spanjaarden.Dankzij mooie verlichting komen de graven zeer goed tot hun recht. Bij het museum is een replica gebouwd van een inheems dorp: Taino Village. Hier zie je hoe de Cubaanse native bevolking leefde voor de Spaanse verovering. Op dinsdag, donderdag en zondag is er ’s avonds een live show met rituele dansen. Trips naar Chorro de Maita en Taino Village zijn – zeker voor Cubaanse begrippen – ingetogen en realistisch. Openingstijden van maandag t/m zaterdag van 09:00 – 13:00 uur. Vraag bij de hotelreceptie voor de excursie mogelijkheden naar het museum.
Dag 21: Vertrek uit Playa Pesquero
Je neemt afscheid van Playa Pesquero en vervolgt je reis.

Connectie Playa Pesquero – Havana (binnenlandse vlucht incl)
Met een transfer word je naar de luchthaven van Holguin gebracht, hier stap je op het vliegtuig naar Havana. Op Havana word je opgewacht en naar de casa gebracht.

Dag 22: Vertrek uit Havana
Je reis komt helaas ten einde. Je wordt met een transfer naar de luchthaven van Havana gebracht en vliegt terug naar Nederland.

 

Je reis op de kaart

1. De pleintjes in Havana
2. Op pad in Cuba’s ecotuin
3. Tussen de Tabaksheuvels in Vinales
4. Moeras bij snorkelbaai
5. Kleurrijke Trinidad
6. Ranchos van Camaguey
7. Buena Vista Santiago
8. Mañana, mañana in bananenjungle
9. Zon, zee, zonder zorgen
10. Einde reis Havana

 

Dus in ‘t kort …

Module Reisoverzicht Aantal nachten
De pleintjes in Havana Oldtimer transfer Havana luchthaven – Havana hotel, Casa traditional Havana(2n), Meet & greet, infokit, visum, Stadstour Havana van 3 uur (deels per oldtimer en deels te voet), Bus Havana – Las Terrazas 2
Op pad in Cuba’s ecotuin Casa tradtional Soroa (Las Terrazas)(2n), Wandeling met gids La Moka, Private transfer Las Terrazas – Viñales 2
Tussen de Tabaksheuvels in Vinales Casa traditional Vinales(2n), Paardrijden tussen de tabaksvelden, Privé transfer Viñales – Playa Larga 2
Moeras bij snorkelbaai Casa particular Playa Larga(2n), Privé transfer Playa Larga – Trinidad 2
Kleurrijke Trinidad Casa traditional Trinidad(3n), Bici-taxi toer ‘het lokale leven op Cuba’, Bus Trinidad – Camaguey (5,5 uur) 3
Ranchos van Camaguey Casa traditional Camaguey(2n), Bus Camaguey – Santiago (circa 7 uur) 2
Buena Vista Santiago Casa traditional Santiago de Cuba(2n), Bus Santiago – Baracoa (circa 4.5 uur) 2
Mañana, mañana in bananenjungle Casa traditional Baracoa(2n), Privé transfer Baracoa – Playa Pesquero (circa 7 uur) 2
Zon, zee, zonder zorgen Playa Pesquero – all inclusive(3n), Connectie Playa Pesquero – Havana (binnenlandse vlucht incl) 3
Einde reis Havana Casa traditional Havana(1n) 1

 

Terug naar pagina 1
of:….Terug naar Verre Reizen

Voldoende informatie? Denk je dat je de bovenstaande reis of een variant hierop best wel zou willen boeken. Of heb je er vragen over? Neem dan contact met me op.

Met vriendelijke groet,

Carla Meeuwisse

Carla.meeuwisse@reiscreaties.nl
06-55331137
carlareiscreaties.nl

Aangesloten bij:

Velden met een * dient u in ieder geval in te vullen