Rondreis Cuba (een voorbeeld om in de stemming te komen….!!)

Beste Verre Reiziger(s),

Hierbij een – voorbeeld – overzicht van een mogelijke reis naar Cuba. Het is een mooie reis, waarin je echt Cuba gaat ontdekken.

 Oldtimer transfer Havana luchthaven – Havana hotel
Bij aankomst in Havana staat er een Amerikaanse oldtimer voor je klaar die je, volledig in stijl, naar het koloniale stadshart van Latijns-Amerika brengt. Met de oldtimers, koloniale gebouwen en muziek op straat; je waant je terug in de jaren ’50. Kom je in de avond aan, dan blijft de oldtimer staan en regelen we een gewone transfer.

 

Dag 1: Aankomst in Havana
In de loop van de avond land je op de luchthaven van Havana of Varadero. We zorgen dat er een Amerikaanse oldtimer voor je klaar staat die je, in stijl, naar een casa vlakbij het oude centrum van de stad brengt. Het centrum is door UNESCO benoemd tot cultureel werelderfgoed en veel gebouwen zijn of worden gerestaureerd. Loop na aankomst door het oude centrum in de sfeer van de stad in je op te nemen. Om je heen zie je klassieke oldtimers, paard-en-wagens en oude gebouwen en op de achtergrond hoor je de klanken van de salsa…welkom in Cuba.
Dag 2: Oldtimer stadstour door Havana
In Havana kun je lopen tot de blaren onder je voeten staan en nóg niet alles gezien hebben. Er is zoveel. Ontlast je voeten een beetje en ontdek de stad deels per Amerikaanse oldtimer. Het oude gedeelte, met smalle straatjes, verken je wel te voet. Samen met chauffeur en Engelstalige gids rijd je in twee uur langs verschillende wijken in de stad. Vervolgens ga je te voet verder. Zo zie je niet alleen het historische Havana Vieja, maar ook de ambassadewijk Miramar. Bekend om de koloniale villa’s en Plaza de la Revolucion waar voormalig President Fidel Castro zijn toespraken hield. Zonder je te overspoelen met jaartallen en feiten vertelt de gids je alles over ‘zijn’ stad. In korte tijd ken je alle inns en outs en ben je vele foto’s verder. De tour eindigt rond het middaguur, waarna je de rest van de dag ter vrije besteding hebt.
Dag 3: Vertrek uit Havana
Na het ontbijt neem je afscheid van Havana en vervolg je je reis.
 Bus Havana – Las Terrazas

Aankomst in Las Terrazas
Je komt aan in een koffieplaatsje in de Sierra del Rosario heuvels waar oude koffieplantages, ruïnes van slavenbarakken, droogplaatsen van koffie en de geur van het verleden die hier nog hangt, je stil maken. Dankzij het milde klimaat, de hoge vochtigheidsgraad en de regelmatige regenval staat dit gebied bekend als de ‘regenboog van Cuba’. Het is weelderig groen en er groeien veel varens, orchideeën, begonia’s en andere bloemen.

Dag 4: Natuurwandeling met gids La Moka
Op deze dag ga je met een gids de omgeving van Las Terrazas verkennen. Omdat niet alles op loopafstand is, is de tour deels per auto en deels te voet. Je krijgt uitleg over het eco-project, je bezoekt oude koffieplantages, wandelt door een tropische tuin, drinkt koffie met de Cubanen bij Cafe de Maria en bij Baños de San Juan kun je een duik nemen in de natuurlijke baden. De lunch is inbegrepen.‘s Middags ben je vrij. Ga naar het uitzichtpunt (Mirador) en koel daarna af bij de waterval van de San Juan rivier (anti-muggenspray is nodig tijdens deze dag). Ga ’s avonds in het dorp eten bij een paladar – een restaurant van een Cubaanse familie (en niet van de staat). Er is hier zelfs een vegetarisch restaurant.
Dag 5: Vertrek uit Las Terrazas
Je neemt afscheid van Las Terrazas en vervolgt je reis.
 Private transfer Las Terrazas – Viñales
Met een privé transfer word je van Las Terrazas naar Vinales gebracht.

Aankomst in Viñales
Cuba staat bijna synoniem voor tabak. De beste tabaksplanten groeien rond het plattelandsdorpje Viñales. Vrolijk gekleurde plattelandshuisjes, een verdwaald biggetje dat knorrend de weg oversteekt en ossenkarren die op het land de dieprood gekleurde aarde omploegen. Vanuit een schommelstoel op de veranda bespreken dorpsbewoners de laatste nieuwtjes. Bienvenido à Viñales! Viñales heeft circa vierduizend inwoners. In de barretjes komt een mix van reizigers en locals. In tegenstelling tot Havana is de omgeving hier landelijk en is de sfeer mañana, mañana.

Dag 6: paardrijtocht langs de tabaksvelden
De ochtend na aankomst in Viñales ga je paardrijden door de tabaksvelden. Paarden horen net zo bij Cuba als tabak en in deze streek kun je er eigenlijk niet omheen. De Cubaanse werkpaarden zijn klein en makkelijk ‘te besturen’. De gids leidt je over slingerpaadjes tussen de akkers door. Van oktober tot maart wordt de tabak verbouwd. Her en der staat een huisje waar wat kippen of biggen scharrellen. Onder de schuine daken die je in het landschap ziet, worden de tabaksbladen gedroogd. De middag is ter vrije besteding.In plaats van te paard, kun je Viñales ook te voet verkennen. Tijdens de wandeling, in een internationaal gezelschap, word je begeleid door een Engelstalige gids. Gedurende de wandeltocht door de tabaksvelden bezoek je een traditionele boerderij en doorkruis je via een tunnel één van de mojotes.
Dag 7: Vertrek uit Viñales
Je neemt afscheid van Viñales en vervolgt je reis.
 Privé transfer Viñales – Playa Larga
Je wordt per privé transfer van Vinales naar Playa Larga gebracht.

Aankomst in Playa Larga
In de loop van de middag kom je aan in Playa Larga wat ligt aan de historische Varkensbaai. Hier werd door Cubaanse ballingen een poging gedaan om een einde te maken aan het bewind van Fidel, maar de invasie mislukte compleet. Dit historische moment in de Cubaanse geschiedenis is een belangrijke reden voor veel reizigers om deze baai te bezoeken. Vandaag de dag zie je daar echter amper iets van terug. Wat deze omgeving wél interessant maakt zijn het grote moerasgebied, Cuba’s diepste zoutwater grot en de verborgen snorkelbaaien. Morgen heb je alle tijd om dit te ontdekken.

Dag 8: Op ontdekkingstocht in Playa Larga
Er zijn veel snorkel- en duikplekken aan de baai tussen Playa Larga en Playa Giron. Hier kan je, in tegenstelling tot de meeste andere plekken op Cuba zo vanaf de kust naar tropische vissen tussen koraal zwemmen. Ook zijn er verscholen grotten waar je in diepblauw water kleurrijke vissen vindt. De familie waar je verblijft geeft je een lunch-box, plattegrond met snorkelplekken en snorkelmateriaal mee. Het is aan te raden om bescherming tegen muggen mee te nemen.Wil je graag de natuur in vandaag, dan trek je er al vroeg in de ochtend op uit. In een reservaat leven krabben van wel 30 cm groot, roze flamingo’s en de kleinste vogel ter wereld de bij-kolibrie. Ook zijn er reptielen zoals krokodillen en hagedissen, al laat een krokodil zich niet zo snel zien. Het zijn juist de kleine insecten en bijzondere planten waar je makkelijk aan voorbij loopt. De ervaren gids wijst je juist hier op en legt uit hoe elke plant en elk dier een belangrijke bijdrage levert aan het behoud van dit moeras.
Dag 9: Vertrek uit Playa Larga
Je neemt afscheid van Playa Larga en vervolgt je reis.

Klik hier voor het vervolg.

of:….Terug naar Verre Reizen