Een citytrip Dublin

Graag wil ik je regelmatig op de hoogte houden van leuke trips en vakanties, maar natuurlijk kan ik niet altijd op reis. En daarom maak ik ook graag gebruik van een leuke vakantie tip van mijn dochter, Vera. Zij reisde voor een langweekend naar Dublin eind april en dit verslag komt van haar.


Failte! Dat is het eerst woord dat je ziet als je in Dublin uit het vliegtuig stapt. Het is gaelisch woord voor Welkom. En ik voel me gelijk ook welkom. Alles op het vliegveld is duidelijk, overzichtelijk en iedereen erg vriendelijk. Ik heb een hostel geboekt en ben daar met een taxi naar toe gegaan. het Abbey Court Hostel, midden in het centrum. In een hostel deel je een kamer en het wordt vooral gebruikt door backpackers en citytrippers. Aan de receptie is men bijzonder vriendelijk en behulpzaam. Men vertelt je daar alle ins en outs die je moet zien en doen. Op je gedeelde kamer (met 5 anderen) heb je onder je bed en opbergplek met een slot voor je bagage.
Mijn eerste uitstap is een stadswandeling, een Free Walking Tour. We worden in het hostel opgehaald en naar een verzamelpunt gebracht, zodat er met een groep gelopen kan worden. Met twee jongens uit de VS en een meisje uit Australie is het meteen gezellig. Rory is onze gids en hij is geweldig. Vol overtuiging vertelt hij over de omgeving en de geschiedenis. Hij is zo enthousiast dat hij steeds meer Iers gaat praten en soms wordt het wat moeilijk te verstaan, maar na een tijdje went ook dat.
Dublin is niet erg groot en eigenlijk alles is op loopafstand. Rory laat ons alle mooie plekken van Dublin zien. Op advies van Rory wordt er geluncht met een groot glas Guinness bier. Na afloop van de Tour ga ik met mijn nieuwe vrienden in een pub lekker eten. Op de weg terug naar het Hostel, blijkt dat er vlak achter het historische deel van Dublin ook een heel nieuw winkelcentrum ligt. Geen winkels die we hier in Nederland niet hebben, maar wel een mooi winkelcentrum met veel gezelligheid en straatmuzikanten.
‘s Avonds heb ik afgesproken met een aantal vrienden, die ik op een eerdere reis heb ontmoet. Omdat de stad niet zo groot is, kan ik de afgesproken plek makkelijk vinden.
De kroegen zijn echt wat je je voorstelt van een Ierse pub. Veelal met live muziek en dan gewoon lekker zitten, kletsen en meezingen en bier drinken natuurlijk.
De volgende dag heb ik een trip geboekt bij de Wild Rovers, een organisatie die dagtrips organiseert. In de bus heb ik een mooi plaatsje aan het raam en naast mij komt een meisje uit Chili, die ook alleen reist. Dus dat is meteen gezellig.
De reis gaat naar Glendalough ( uitspreken als Glendalok). Het is een mooie reis met mooie uitzichten. Onderweg wordt er gestopt bij een schaapsherder. Deze schaapsherder geeft een demonstratie met zijn honden. Ik ben behoorlijk onder de indruk. Een klein stukje verder komen we aan bij Glendalough, waar we een rondtour krijgen. Daarna is er de mogelijkheid om de bergen in te wandelen naar de meren, die hoog in de bergen liggen. Het is een wandeling van ongeveer 20 minuten, die zeker de moeite waard is. In de zomer schijnt het hier erg druk te zijn, maar nu kunnen we met onze eigen club volop genieten van het mooie landschap.
Na deze stop gaat de bus door naar Kilkenny. Kil betekent Kerk in het gaelish, dus het is de kerk van Kenny. Kilkenny is uitgeroepen tot de vriendelijkste stad van Ierland. Het is ook een leuke stad met gezellige straatjes en winkeltjes en een mooi kasteel. Ook met een schitterende boekenwinkel, waarbij ik meteen moest denken aan Harry Potter.
Na Kilkenny terug naar Dublin, en het is een geweldige dag geweest.

Op zondagochtend vroeg op pad met het doel om wat musea te gaan bekijken, maar dat valt wat tegen. De musea gaan op zondag pas om 13.00 uur open. Op maandag zijn ze ook allemaal gesloten. Dus dan maar een ander plan gemaakt en ik besluit om naar het Phoenix Park te gaan. Dit is het grootste stads park van Europa. Het park is iets verder weg dan ik heb gedacht en het is een stevige wandeling van een uur voor ik bij nee ingang ben. Er staat een kraampje bij de ingang waar je fietsen kunt huren, maar ik besluit te lopen. Er is mij verteld dat er wilde herten in het park zijn en die wil ik zien. Na heel lang lopen, kom ik langs een dierentuin, maar dat kan het toch niet zijn. Dus verder lopen, langs standbeelden, planten, natuur, wandelroutes voor mensen met honden, fietspaden, een poloclub, een rugby club en op het moment dat ik denk, nu kan het niet verder zijn, zie ik de hertjes. Prachtig. Na een fotoshoot van mij met de hertjes, is het tijd om terug te gaan naar het hostel, omdat vanavond mijn vliegtuig weer vertrekt naar Nederland.

Mijn ervaring is dat Dublin geweldig is. Je kunt in korte tijd veel zien omdat alles op loopafstand is. Alleen voor het Phoenix Park, wat echt de moeite waard is, adviseer ik om toch die fiets te huren. Het kost maar een paar euro en het maakt de beleving van het park een stuk leuker. Een bezoek aan Dublin is in het voor en na seizoen aan te raden. In de zomer kan het er erg druk zijn. Wel uitkijken in het verkeer, want er wordt links gereden en het verkeer is wat chaotisch.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>