Gambia in de herhaling

Voor de derde keer bezoeken mijn man en ik het heerlijke vakantieland, Gambia. Misschien krab je je eens verbaasd achter de oren, want drie keer naar Gambia, en dat voor een reisadviseur, die heel veel van de wereld wil zien? Wat is er zo geweldig aan dat landje in Afrika?
Ik zal eens proberen uit te leggen, waarom wij nu al voor de derde keer naar Gambia zijn geweest. Wij zoeken een vakantieland met zon-zekerheid en met temperaturen waarbij je echt heerlijk op het strand kunt liggen. Zulke landen zijn er natuurlijk heel veel op de wereld, maar zeker in de winter, moet je daar toch wel een stukje voor vliegen. 

De afstand naar Gambia is 6 uur vliegen, dus maar net iets verder dan naar Gran Canaria, dat zo’n 4 en half uur vliegen is. De zee is, ook in de winter, heerlijk warm. Langs het strand kun je kilometers  wandelen, paardrijden of gewoon lekker schelpjes zoeken. Aan de rand van het strand altijd grote palmbomen, dus als het t heet is, kun je heerlijk in de schaduw zitten.

En dan is er nog de Gambiaanse bevolking. Men noemt het land niet voor niets The smiling coast of Africa. Hoewel het een ontzettend arm land is, zijn de mensen  goedlachs en altijd in voor een grapje. Natuurlijk, men is er zo arm, dat men altijd zal proberen iets aan je te verdienen. Maar ja, geef ze eens ongelijk. Geef duidelijk aan dat je niets wilt kopen, of geen taxi wilt, en dan is het altijd goed. Zolang het maar duidelijk is.

Wat ik verder heel aantrekkelijk vind aan Gambia, zijn de hotels. Geen grote flatgebouwen. Hooguit twee verdiepingen. In Kololi zijn een paar grootschalige hotels, maar over het algemeen is het erg kleinschalig en de hotels liggen allemaal in een groene omgeving. Tijdens ons laatste bezoek aan Gambia, valt het op dat veel vakantiegangers die wij spreken en waar wij mee in het vliegtuig zitten, al herhaaldelijk in Gambia zijn geweest. Mensen die er eenmaal zijn geweest, komen vaak terug.

Zijn er excursies te maken, voor als je niet iedere dag op het strand wilt liggen? Jazeker. Ga eens op bezoek bij het apenpark in Bijilo, of neem een kijkje bij de krokodillenpoel in Bakau. Als je iets verder weg wilt, is een bezoek aan het Kunta Kinte eiland een aanrader. Je krijgt hier een beeld van hoe de slaven daar in vroeger tijden werden verhandeld. Op weg daarheen ga je met de veerboot naar de overkant van de Gambarivier, wat al een belevenis op zich is. Kortom, een land waar ik echt van kan genieten en een heerlijke bestemming om eens een weekje in onze koude winter te bezoeken.

Let op: het is een echte winterbestemming. Het is er dan heerlijk warm en zonnig en de zee aangenaam. Ga je in onze zomer dan is het echt heel heet en heel vochtig. Er valt dan ook relatief veel regen en de wegen zijn lang niet allemaal geasfalteerd, waardoor het een modderboel wordt. Veel hotels en restaurants zijn dan ook gesloten.

Dus, wil je in de komende koude winter even heerlijk opwarmen? Laat mij je dan adviseren over waar je het beste kunt verblijven voor de beste prijs.

 

 1. Marijke Bos says:

  Beste Carla,

  Mijn man en ik, wonend in Harderwijk, willen graag naar Gambia.
  Het is voor ons de eerste keer.
  Wij zij 70 jaar, nog vitaal.
  Wij zijn geïnteresseerd in kleinschalige accomodaties en willen graag wat van het land zien en denk daarbij aan excursies.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>