Macedonië, een eerste indruk

Terwijl hier de herfst al lijkt te zijn begonnen, zit ik nog na te genieten van onze vakantie naar Macedonië. Wat een verrassend vakantieland!
We zochten even een weekje zon en eigenlijk waren we niet van plan om iets te doen. Lekker lezen in de zon en zo nu en dan een hapje en een drankje was het plan.
Ons hotel ligt in het plaatsje Struga, 15 kilometer van de meest bekende stad, Ohrid aan het meer van Ohrid. Een prima hotel, direct aan het strand en aan het begin van een leuke boulevard met volop eethuisjes en koffietentjes.
Maar ja, dan kom je aan in een land waar je nog nooit eerder bent geweest en dan na even uitrusten van de reis en een paar bladzijden gelezen te hebben, komt de reisadviseur om de hoek kijken. Hoe zou het land er verder uitzien?
Dus, als we worden aangesproken door een Nederlands sprekende meneer, Alex, van Alex excursies, weet hij ons gauw enthousiast te maken voor een excursie, die ons om het meer van Ohrid zal brengen. Door rondom het meer te rijden, kom je in Albanië, omdat het meer op de grens ligt van beide landen. Doordat Albanië jaren hermetisch afgesloten is geweest en nu nog niet zo lang open is voor bezoekers, vind ik het extra spannend om dit land te kunnen bezoeken.

 

De grens van Albanië is maar een paar kilometer verderop en na een behoorlijk oponthoud komen we dit land binnen. Alex neemt ons mee naar het dorpje Lin, waar we een wandeling maken.
Alex wijst ons op de vele bunkers ( meer dan 7000!)  die het land heeft, om van daar uit de vijand te kunnen zien aankomen. Langs een boerenweggetje lopen drie mannen met wat muziekinstrumenten. Onze gids geeft ze wat geld, en midden in het land krijgen wij een concert van wat folkloristische muziek . Heel bijzonder! Als we verder lopen komen we in een dorpje, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Een mevrouw ziet ons groepje aan komen lopen en rent naar binnen om haar zelf gemaakte babykleertjes te laten zien, in de hoop dat wij dat kopen. Kleertjes die onze ouders misschien gedragen zouden hebben, maar vanuit ons gezelschap was er geen belangstelling voor. Het dorpje heeft mooie uitzichten over het meer van Ohrid en om er zo rond te lopen is een bijzondere belevenis. Daarna rijden we door naar de grote stad Pogradec. Deze stad is een stuk moderner met mooie winkels en hotels, maar als je door wat achteraf straatjes loopt, kom je langs een smid, die een ezel aan het beslaan is. Het lijkt een plaatje uit begin 1900. Er tegenover zit een schoenmaker, die met de hand schoenen aan het maken is. Verbaast over zoveel handwerk kijken wij naar binnen. Op de hoek van de straat is een koffiehuis en de mannen die daar zitten kijken weer vol verbazing naar ons, dat wij zoiets gewoons als een schoenmaker het bekijken waard vinden.

Onze tocht neemt ons weer mee terug naar Macedonië en wel naar het klooster van St. Naun. Het is geweldig om daar rond te lopen. Het klooster heeft nog muurschilderingen van eeuwen terug. In de tuin lopen pauwen en het uitzicht is fantastisch. Bij dit klooster zijn ook tientallen bronnen, waar het water van het meer vandaan komt. Net achter het klooster kun je met roeibootjes varen over de bronnen. Dit was schitterend. Heel stil vaar je door een groene oase, over glashelder water, waar je op plekken door het kalksteen echt het water naar boven ziet komen borrelen. Het is echt een paradijsje.

Na deze stop vervolgen we onze trip weer richting Ohrid. Onderweg maken we nog een korte stop bij Gardishte. Hier is een museum, waar opgravingen hebben uitgewezen dat in de tweede eeuw voor Christus hier mensen woonden in paalwoningen in het water. Het dorp is nagebouwd in de baai die ook wel the Bay of Bones wordt genoemd. Op deze plek is ook een duikcentrum, waar je de opgravingen onderwater kunt bekijken.

Na deze lange dag, komen we weer terug in ons hotel in Struga. Deze excursie was zeker de moeite waard en we hebben een mooie indruk gekregen van het schitterende landschap en bezienswaardigheden van Macedonië. Om dat al onze ervaringen van Macedonië te veel zijn om in een verhaal samen te vatten, laat ik het hier bij. Mijn volgende reisverhaal zal ook een vervolg zijn van deze reis.

Kun je niet wachten en wil je nu al meer weten, omdat je zelf Macedonië wilt gaan ontdekken, mail of bel me dan. Ik kan je nu uit eigen ervaring veel vertellen en je helpen een fantastische vakantie uit te zoeken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>