Waddeneilanden; Ameland

Al mijn eerdere reisverhalen gaan over plekken buiten onze landsgrenzen. Als je het over reizen en vakantie hebt, denk je daar ook al gauw aan. Maar ook binnen ons land kun je hele mooie vakanties houden. Ons Nederlandse landschap is erg divers. In mijn woonplaats Harderwijk woon ik  aan de rand van de mooie Veluwe met bossen, heidevelden en zandverstuivingen, maar ook aan de rand van de randmeren en de polders, waar in deze tijd van het jaar de tulpenvelden welig tieren. Ons kleine landje heeft heel veel te bieden.

Wacht dacht je van de Waddeneilanden? Al vanaf dat ik een klein meisje was, ging ik met mijn ouders en familie op vakantie naar Ameland. En terwijl de grote wereld buiten Nederland bleef trekken, ben ik toch iedere paar jaar weer eens naar Ameland gegaan en iedere keer werd ik weer helemaal verliefd op dat stukje Nederland. Op het moment dat je op de boot stapt in Holwerd ben je op reis en vertrek je naar een andere wereld. Op Ameland zijn maar vier dorpen, te weten Nes ( waar de boot aankomt) Buren, Ballum en Hollum. Ameland is geen autovrij eiland, maar om je auto mee te nemen moet je flink in de buidel tasten. er is echter ook een goede buslijn op Ameland, maar het allermooist kun je van dit eiland genieten op de fiets. Meteen als je van de boot afloopt, kom je langs een fietsverhuur bedrijf. De fietsen die hier verhuurd worden, zijn allemaal uitstekende fietsen. Fietsen met versnellingen, kinderzitjes, mandjes voor de hond en natuurlijk ook elektrische fietsen. De laatste jaren kies ik voor een E-Bike en met zo’n fiets, fiets zelfs ik het eiland makkelijk rond.

De laatste keer dat ik op Ameland was, heb ik gelogeerd in Hotel Nobel in Ballum. Een prima hotel met mooie moderne kamers, voorzien van alle gemakken. Vanuit het kleine maar gezellige Ballum is het een klein stukje naar Hollum, waar iets meer winkeltjes zijn en natuurlijk de mooie rood-wit gestreepte vuurtoren. In Ballum en Hollum zijn voldoende restaurantjes om ‘s avonds lekker te eten. Bij mooi weer is het heerlijk om ‘s avonds naar de strandtent te gaan van Hollum. Dit is namelijk het meest westelijke puntje van Ameland. Op het terras staan vuurkorven en genietend van een drankje kun je genieten van de ondergaande zon. Er wordt iedere avond bijna een feest van gemaakt en het gebeurt regelmatig dat er een applaus losbarst als die zon weer zo schitterend is ondergegaan. De stranden op Ameland zijn geweldig. Als het hoogzomer is, dan is het in de buurt van de strandtenten wel druk, maar loop je een stukje ( of een stukje door de duinen op de fiets) dan vind je plekjes, waar je zelfs in hoogzomer nog het hele strand voor je alleen hebt.

Wat ook een leuke uitstap is op dit eiland is mee met de Strandexpress. Een kar, getrokken door een tractor, die je helemaal naar de oostkant van Ameland brengt. Dit gebied is een groot natuurgebied en de bestuurder van de tractor, neemt je dan mee de duinen in om je van alles te vertellen over de natuur. Bij mooi weer is het ook geweldig om een halve dag mee te varen op een Robbenboot om de zeerobben te zien die in de Waddenzee volop aanwezig zijn.

Kortom, als je eens een jaar niet heel ver weg wilt op vakantie, of je wilt eens een paar dagen er helemaal tussen uit, dan kan ik een paar dagen Waddeneilanden van harte aanbevelen. In alle jaargetijden is het daar mooi en rustig en doordat je op een eiland bent, voelt het echt alsof je heel ver weg bent.

Wil je eens naar Ameland ( of naar een van de andere Waddeneilanden) dan kan ik je ook hiermee zeker van dienst zijn. Wil je informatie, dan kun je het formulier op de website invullen, maar je mag me ook mailen of bellen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>