weekendje Nürnberg

Mijn toekomstige schoondochter komt uit Nürnberg en dat is de reden om deze stad eens te bezoeken en zo gelijk kennis te maken met haar ouders. Ook gaat de bruiloft over een paar maanden plaatsvinden in Nürnberg, dus genoeg reden om daar eens een kijkje te gaan nemen. De afstand valt een beetje tegen, zeker omdat het zomerseizoen is en de A3 richting zuiden ieder weekend behoorlijk vastloopt. Ook zijn er volop werkzaamheden, waardoor de kans op files groot is. Omdat we dit aan zien komen kiezen we voor een alternatieve route, via Dortmund, Kassel en Bamberg.

Dit gaat zonder problemen, maar op een afstand van 700 kilometer, moet je toch zo nu en dan even stoppen om de benen te strekken en het kost ons daarom toch 8 uur om er te komen.

We hebben een hotel uitgekozen midden in het oude centrum en dit blijkt een prima keus. Verstopt in een klein steegje ligt dit hotel, met prima kamers en een mooie badkamer. Het uitzicht is op een tuintje met daarachter de oude stadsmuur. Omdat het al donker is als we aankomen, kunnen we nog niet helemaal inschatten hoe de omgeving eruit ziet, maar de volgende ochtend gaan we na het heerlijke ontbijt de stad verkennen. En we vallen van de ene verbazing in de andere. Op nog geen 100 meter van ons hotel staan we op de Hauptmarkt, waar op dit moment een foodfestival is. Life muziek en kookdemonstraties.
Nürnberg is een van de weinige steden in Duitsland waar na WOII niet alles is plat gebombardeerd, daardoor is er nog heel veel van deze stad bewaard gebleven. Het is de geboortestad van Albrecht Dürer, een kunstenaar uit 1471 en de uitvinder van de prentdrukkunst.

 

Nürnberg ligt tegen een berg aan gebouwd en boven op die berg ligt de oude Middeleeuwse burcht. Er om heen allemaal kleine straatje met oude huizen. Om het hele centrum ligt nog de stadsmuur met een aantal schitterende poorten.

 

 

Aan de zuidkant van het oude centrum loopt het riviertje de Pegnitz. Je kunt dit riviertje op een heleboel plaatsen oversteken met hele oude bruggen. Zigzaggend over de bruggen kun je heerlijk onder de bomen wandelen en op een aantal plaatsen kom je dan uit in mooie Biergartens. En wat is er nou heerlijker dan op een warme zomerdag onder de bomen in zo’n Biergarten een halve liter Duits bier drinken.

Om de stad goed te bekijken nemen we een toeristentreintje die een rondrit maakt om de hele stad, zodat je een goed overzicht hebt van al het moois wat Nürnberg te bieden heeft.

‘s Avonds hebben we afgesproken met de familie en zij nemen ons mee naar het oudste Bratwurstrestaurant van Nürnberg, want als je in Nürnberg bent moet je Bratwurst eten. We hadden in Duitsland al eens eerder Bratwurst gegeten en dan krijg je een lange worst, maar in Nürnberg krijg je hele kleine worstjes en tijdens de maaltijd kun je dan kiezen hoeveel je er wilt: 4,6,8, 10 of 12. Deze worden dan geserveerd met aardappelsalade of sauerkraut. Na het eten speelt er op de markt nog een geweldige band en schuiven we aan de lange tafels aan om daar nog naar te luisteren en te genieten van de mooie zomeravond.

Voor ons is het weekend dan afgelopen, want op zondagmorgen moeten we echt weer terug naar Nederland. Maar het zal zeker niet de laatste keer zijn dat we deze mooie stad bezoeken.

 

Heb je ook eens zin om deze middeleeuwse stad te bezoeken, dan kan ik je vertellen welke hotels aan te raden zijn en natuurlijk boek ik deze ook graag voor je. Wij zijn met de auto gegaan, maar je zou ook kunnen overwegen om de trein of het vliegtuig te nemen. Al deze opties zijn bespreek en boekbaar bij mij.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>